Досвід луцьких дошкільників вивчали японці і канадці

луцький замок №50 15 грудня 2011 р..

досвід луцьких дошкільників вивчали японці і канадці

    у дитячому садку міста луцька №7 «лелітка» діти із трирічного віку розмовляють англійською. перспективність новог методики визнало міністерство освіти україни, надавши гриф посібнику, який був написаний вчителем-нова-тором цього дитсадка світланою гунько. цей дитячий дошкільний заклад один із кращих не лише у місті, а й у державі. тут бували делегації працівників дошкілля навіть із далеких японії і канади.

    англійською розмовляють у три роки

    завідувач дошкільного закладу галина коваль розповіла, що у списку дитсадка 317 дітей. залежно від погодних умов, пори року, відвідує заклад 250-290 хлопчиків і дівчаток. у колективі працює 33 педагоги, 7 із них мають вищу кваліфікаційну категорію, 6 – першу, 4 – другу. більшість із них мають великий досвід роботи, батьки задоволені тим, як вони працюють з малечею, не шкодуючи любові, ласки та знань. тут є 22 вихователі та педагоги з фаховою освітою, які ведуть гуртки англійської мови, образотворчого мистецтва, хореографії. дошкільний заклад працює за програмами «зернятко» (ясельний вік), «я у світі» (дошкільні групи) і «впевнений старт» (старший дошкільний вік).

    вчені стверджують, що саме від народження і до шести років людина найбільше засвоює знання. також доводять, що вік 3-6 років є найсприятливішим для розумового розвитку, тому саме в цьому віці діти краще сприймають заняття з іноземної мови, ніж у сім років. тому батьки позитивно ставляться до того, що дітки з трьох років вивчають англійську мову. бували навіть випадки, що батьки дворічних малюків просили записати дитину у групу вивчення англійської. вчителем дошкільного закладу світланою гунько напрацьована авторська система, вона видала посібник, який має гриф міністерства освіти. це ознака того, що досвід педагога може використовуватися як у навчальних закладах міста, так і в україні. з 2007 року на базі нвк №9 діє експериментальний майданчик, якраз за цим же методом асоціативних символів. тобто система розпочинається у дитсадку і має продовження у школі. вчителі іноземних мов задоволені, що розпочали працювати за цією методикою, бо мають хороший результат. вже є програма і посібник для першого класу, затверджені міносвіти. луцькі новатори працюють над програмою і посібником для другого класу, де витримано процес наступності. раніше, коли діти йшли у перший клас, батьки нарікали на те, що починався навчальний курс за новою методикою, і вони втрачали навики, які вже мали. батьки стверджували, що дитина в садку знала більше, та й вчителі погоджувалися, що у випускників дитсадка розмовна мова на рівні третьокласника. саме тому важливо, щоб навчальний курс, розпочатий у дитсадку, продовжувався у школі.

  навчаються граючись

    та усі гості, які бувають у дошкільному закладі, хочуть побачити премудрі заняття світлани гунько. спочатку вона працювала в школі, а вже 25 років – у дошкільному закладі. створила власну методику, за якою діти навіть ясельної групи успішно вивчають англійську мову. усім скептикам вона доводила на практиці, що дитина, граючись, набагато легше засвоює інформацію, ніж тоді, коли їй пропонують її завчати. не секрет, що у дітей до 11 років краще розвинена права півкуля мозку, яка відповідає за образне мислення, і лише згодом прогресивнішим стає логічне. якщо дитині створити асоціативний ряд, вона іноземну засвоює не гірше за рідну. педагог на прикладі дітей інших дошкільних закладів показувала, що за таких умов діти можуть за одне заняття засвоїти до 46 слів. наприклад, коли вона говорить дітям дієслова «спати», «стрибати», вони повторюють і дію. коли мова йде про ліс, дерева, вони зображають ялиночки, пеньочки тощо. вона свій посібник назвала «граючись учимося».

    досвідчений педагог-новатор стверджує, що іноземна мова – найлегший предмет. вона з першого заняття починає з дітьми розмовляти тільки англійською, частина малюків з другого уроку намагаються повторювати за нею, а на п’ятому занятті зазвичай в усіх дітей непогана розмовна іноземна. правда, треба зважати на той аспект, що у дітей різний темперамент і вони у такому віці мають різний рівень мовлення навіть українською. батьки розповідають, що усі діти без винятку добре розуміють англійську мову, хоча не всі хочуть говорити нею з учителем, та навіть малоговіркі вдома, граючись із ляльками чи іншими іграшками, іноді переходять на іноземну. її досвід належно оцінено. світлана гунько має звання вчителя-методиста, вчителя вищої кваліфікаційної категорії, вона неодноразовий стипендіат міського голови. та будь-яке починання не має сенсу, якщо воно залишається без підтримки і не має наступності. творчий підхід до справи світлани віталіївни підтримало управління освіти та міський методичний кабінет. зокрема, начальник відділу кадрово-методичного забезпечення зіновія лещенко, головний спеціаліст управління освіти луцької міської ради валентина гдира, методисти управління освіти олена цимбалюк, оксана чухнова. на базі нвк №9 з 2007 року працює експериментальний майданчик «використання методу асоціативних символів на початковому етапі вивчення англійської мови». тобто ця методика покликана й надалі розвивати активну лексику дитини.

    ще один фактор стверджує про прогресивність дошкільного закладу. у ньому працює центр міжнародної співпраці та міжнародної інтеграції. зав’язалися дружні стосунки з дошкільниками сусідньої польщі. діти обмінюються виставками робіт. зараз тут є експозиція аплікації польських малюків. вони також вчаться одне в одного традицій. зокрема, польські діти подарували кілька суконь, у яких вони виконують танець «полонез». за цими зразками у садочку створили костюми для хореографічного колективу, і в міжнародний день захисту дітей юні артисти днз №7 виконували танок, популярний у польщі. у свою чергу лучани подарували маленьким полякам два українські національні костюми, ті створили подібні і виступають у них з українськими композиціями.

   кожна група у цьому дитсадку – неповторна оселя, наповнена змістом, сповнена тепла і затишку. тут діти мають усе для повноцінного розвитку, тож недаремно, щоб побачити як працюють українські дошкільники, сюди приїжджали делегації із японії, канади і польщі. керівник закладу галина коваль також не раз бувала за кордоном, вивчаючи , досвід колег; вона переконана, що дитячі садки нашого міста не гірші за європейські дошкільні заклади.

(повний варіант статті читайте у газеті)

лідія клімчук

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *